Bailloux & Zonen werd opgericht in 1967 door Gilbert Bailloux, een uit Parijs afkomstige automecanicien.
Na zijn opleiding begon Gilbert zijn carrière als leerjongen in de Citroën fabrieken in het 15de arrondissement in Parijs, waar hij ondermeer meewerkte aan de productie van de eerste exemplaren van de Citroën DS.

In 1958, op 17-jarige leeftijd, begon hij bij zijn schoonbroer te werken, een vloerder. Daar leerde hij het “métier” .  NIet lang daarna, startte hij zijn eigen zaak in de Parijse banlieus.

Zijn carrièrre werd enkele jaren later onderbroken om zijn legerdienst te vervullen, in die tijd nog 2,5 jaar. Het was gedurende die tijd dat hij zijn echtgenote Josée leerde kennen, een jonge vrouw uit Lichtaart met wie hij correspondeerde. Hij besloot naar België te komen en startte in 1967 het huidige bedrijf.

In het begin werkte Gilbert veelal in onderaanneming, maar de zaak nam al snel uitbreiding en aan zijn woning werd een kleine toonzaal bijgebouwd (1970).

In 1980 werkte Gilbert met 3 arbeiders en kreeg hij de kans om in het centrum van Lichtaart een nieuwe toonzaal te bouwen. Niet veel later, in 1982, realiseerde hij zijn eerste renovatie bij het toenmalige GB-Inno-BM.  GB was tevreden en de renovatie projecten werden steeds belangrijker en veelvuldiger. Intussen vertegenwoordigt het aandeel van  renovatieprojecten ruim 80 % van de omzet en werken er 15 vaste medewerkers en talrijke onderaannemers dagdagelijks om alle projecten succesvol en tijdig op te leveren.

Pascal, de oudste zoon stapte in 1990 mee in het bedrijf en 2 jaar later ook de jongste zoon Dominique. Er werd hard gewerkt en de zaak groeide verder. Om de talrijke renovatieprojecten tijdig op te leveren, werd er meer dan eens een nacht of week-end doorgewerkt.  Er werd gewerkt in het ganse land, van Aarlen tot De Panne. “Wat de anderen niet wilden doen, nam ik maar al te graag aan”. Het clienteel was goed en de klanten waren tevreden van het werk van “de Fransman”, zoals Gilbert gekend is bij zijn klanten en collega’s.

In 2002 werden een nieuwe toonzaal van 800 m2 met bijhorend magazijn van 1.200 m2 gebouwd op de ambachtelijke zone in Kasterlee. Naast vloeren, waarvan de meeste rechtstreeks geïmporteerd worden uit de fabrieken in Italië of Spanje, verkoopt en legt Bailloux ook reeds meer dan 25 jaar laminaatvloeren, tegenwoordig van het merk Quickstep. Naast het binnenwerk worden ook buitenwerken zoals terrassen uitgevoerd.

Gilbert, bijna 75 jaar, stelt zijn jarenlange ervaring nog alle dagen ten dienste van zijn bedrijf en denkt hij nog niet aan stoppen. “Je continue tant que j’ai plaisir”.
Volgend jaar bestaat Bailloux en Zonen 50 jaar. De continuïteit bij Bailloux & Zonen is alvast verzekerd met Pascal en Dominique.